U bent hier

Stop de hetze tegen onze raskatten!

Maine Coon

Laat ons even inzoomen op de absurde hetze van sommige organisaties om een aantal van onze geliefde rassen te verbieden.

Foto's van zieke dieren, die voornamelijk vanuit Oost-Europese import komen en waarbij geen aandacht wordt geschonken aan een streng selectie- en testprogramma, worden gebruikt door deze organisaties om aan te tonen dat het slecht gaat met onze rassen. Fokkers die met liefde en geduld kittens grootbrengen, hun ouders testen en met veel geduld de kittens socialiseren worden afgeschilderd als broodfokkers, terwijl zij netjes alle regels volgen, testen uitvoeren en in huiselijke kring hun kittens socialiseren en garanties geven op de gezondheid van deze kittens. Dit lijkt de wereld op zijn kop…

Zogezegd uit dierenliefde... Men vergeet dat de meeste van onze rassen zich op natuurlijke wijze hebben ontwikkeld en dat de fokkers enkel met deze natuurlijke mutaties zijn gaan werken om rassen te creëren. In tegenstelling tot honden en heel wat landbouwdieren, zat er bij de kattenrassen nooit een economische reden achter deze selectie. Dit maakt dat de ernstige problemen die men kent bij bv honden, veel minder spelen bij katten. En toch… Katten zonder staart, met een korte snuit, korte poten, speciale gekrulde vachten, naaktrassen, … ze liggen allemaal onder vuur. Waarom? Gewoon omdat ze niet stroken met het ideaalbeeld dat sommige organisaties hebben van wat een kat zou moeten zijn...

Laatst werd door iemand van een dierenrechtenorganisatie tijdens een vergadering gesteld dat het gaat om, en dit is een citaat, “des abominations”. Wij begrijpen niet hoe iemand die het zogenaamd opneemt voor de dieren, onze geliefde katten als “griezels” bestempeld…

Wij willen jullie vragen dergelijke kortzichtigheid, die gelukkig maar leeft bij een beperkt aantal mensen, niet te steunen.

Voor ons is elke kat een prachtig dier!

Uiteraard kan het foutief selecteren op basis van mutaties, zoals een korte snuit of een staartloze kat, leiden tot gezondheidsproblemen. Sommige organisaties vergroten dit uit en stellen dat alle fokkers enkel dergelijke kittens fokken, terwijl het steeds uitzonderingen zijn of gaat om problemen die we al jaren geleden hebben aangepakt. We steken uiteraard niet onder stoelen of banken dat selectie en fok van rassen met een beperkte genenpoel een zeker risico inhoudt. Ook zijn er mogelijks een aantal gezondheidsproblemen gelinkt aan de mutatie die vorm geeft aan een ras. Des te kleiner de populatie van een ras, des te belangrijker wordt het om uit te kruisen met andere rassen of met katten zonder stamboom (=huiskatten).

FIFe legt daarom heel wat verplichte en aanbevolen testen op aan onze fokkers in functie van het ras dat ze fokken, omdat we ons bewust zijn dat binnen bepaalde rassen de genetische afwijkingen kunnen leiden tot problemen. Door te testen en op basis daarvan te selecteren, ga je deze problemen aanpakken van bij de bron. En dat doen onze fokkers! Want zij houden van hun katten en willen er alles aan doen wat in hun mogelijkheden ligt om er voor te zorgen dat hun katten en de kittens die ze groot brengen een gelukkig en gezond leven kunnen leiden.

Recente Finse onderzoeken tonen aan dat er bij onze rassen weinig tot geen substantiële problemen zijn als je dit vergelijkt met katten zonder stamboom, wel integendeel. Waarom moeten we dan plots een aantal van deze rassen gaan verbieden, enkel omdat bepaalde mensen van mening zijn dat een kat zonder staart of met een korte snuit niet thuis horen in onze maatschappij?

Onze rasstandaarden en daarbijhorende foutenlijsten, die bepalen of een kat geschikt is voor de fok, zijn in combinatie met de verplichte en aanbevolen testen, de beste garantie om gezonde rassen te hebben. Een verbod is echt onnodig en zelfs van de pot gerukt. Uiteraard zijn er grenzen en moet je verschillende mutaties niet gaan combineren binnen 1 dier of met dieren fokken die lijden (zoals bij osteochondrodysplasie), maar dat staan onze FIFe regels ook niet toe.

Wees dus steeds alert voor dergelijke berichten in de sociale media en als je op zoek bent naar een kitten, ga dan zeker niet naar een kweker-handelaar, maar zoek een kleine familiale fokker die zijn kittens met liefde groot brengt en de FIFe regels netjes volgt. Er is helemaal niets mis met onze raskatten! Je zal het zien, ze zijn geweldig!

 

 

 

Duffel 29/02 & 01/03 - 2020

Naalstraat 43, BE-2570 Duffel ( Sporthal "POLLEPEL" )

Sluiting van de inschrijvingen is uiterlijk 07/02/2020 @ 23:59  of eerder indien de max is bereikt.

Zaterdag special MCO

Zondag special NFO

Maximum aantal katten = 300

Keurmeester Cat Land
Kristiina Rautio 1,2,D Finland
Anna Wilczek ALL Polen
Vladimir Isakov ALL Wit-Rusland
Yann-Roca Folch ALL Frankrijk
Caroline Stoa 1,2,4 Noorwegen
Magdalena Kudra 1,2,3,C Polen
Daria Lukasik 1,2,3,C Polen
Carla Rotini 1,2 Italië
 
 
Leerling Keurmeester CAT. Land
Phoebe Gu 1-2 China
Adrian Alexandru Dragota 1-2 Roemenie
Tamara Ellis 4 Nederland

 

 

Celtic Connection

 

 

 

 

Felis Belgica vzw
Tiensesteenweg 121
3380 Glabbeek

BTW: BE 0897 851 596

info@felisbelgica.be

Felis Belgica Bank details

Felis Belgica vzw
IBAN: BE89 7390 2077 6185
BIC: KREDBEBB

 

© 2008-2021 Felis Belgica